Folytatódik a MEC és a Vasas együttműködése

2021-06-01

A Műegyetemi Evezős Club és a Vasas SC 2024. végig meghosszabbította együttműködését, így a MEC-Vasas sportolói nyugodt körülmények között készülhetnek tovább a hazai és a nemzetközi versenyekre.

Folytatódik a MEC és a Vasas együttműködése
Tavaly ősszel Németh Zsolt személyében új elnököt választottak a MEC-Vasas SC evezősei, akinél nehezen találhattak volna hűségesebb tagot, hiszen egyetemistaként csatlakozott a klubhoz, éppen harminc évvel korábban, 1990-ben. A győri születésű sportoló műegyetemi tanulmányai miatt költözött a fővárosba, így magától értetődő volt számára az egyesület-választás. Mint ahogyan az is, hogy a diploma megszerzése után se tegye le az evezőlapátot.
 
„Az az igazság, hogy szívből szeretem ezt a sportágat, s amikor a pár évvel előttem járóknál azt láttam, hogy az egyetem elvégzése után sokan abbahagyják a sportot, egyszerűen nem értettem a dolgot – mesél a klubhoz és az evezéshez fűződő szoros kapcsolatáról Németh Zsolt, amikor az új tisztségével járó feladatairól és terveiről kérdeztük. – Persze munka mellett valóban nehezebb magas szinten versenyezni, ám azt egyszerűen nem tudtam elképzelni, hogy az evezés valamilyen szinten ne maradjon a mindennapjaim része. Tehát versenyeztem tovább, ahogy az időm engedte, az ezredfordulót követően pedig a masters csapat összefogásában vállaltam aktív szerepet. A mai napig átlag heti hatszor edzek, igaz ebben a szárazföldi ergométeres, súlyzós, futó és kerékpáros kondiedzések is benne vannak. Amikor az evezős szezonban versenyre készülünk, akkor arányosan az evezésekre tevődik át a hangsúly.”
 
Az új elnök a vízen is jó példával jár elöl. Tavaly októberben az esztergomi Erős Mártonnal párban megnyerte a Tass-MEC Hosszútávú Regattát, akivel szintén a MEC-ben indult 1990-ben a barátságuk. Az 52 kilométeres versenyen szerinte azért lehettek ilyen sikeresek, mert az idő múlásával, valamint alkata miatt, inkább a hosszabb távú versenyeken érzi magát otthon, a 170 kilométeres Budapest-Baja regattát is hússzor teljesítette. S bár korábban is gondolkozott már azon, hogy a klub vezetésébe is bekapcsolódjon, vállalati pénzügyi vezetőként munkahelyi elfoglaltsága ezt nem tette lehetővé. Tavaly nyáron azonban változott a helyzet és külső tanácsadóként, részmunkaidőben dolgozott tovább. Éppen akkor, amikor a klub elnökének Horváth Lászlónak pontosan ellentétes irányt vett az élete, és a növekvő munkahelyi terhei miatt nem maradt elegendő ideje a klub vezetésére.
 
 
„Laci szerette, amit csinált és jól is végezte a munkáját, ezért a megválasztásommal nem fogunk merőben új irányba indulni – véli Németh Zsolt, aki elődje nyomdokaiban haladva szeretné a klub családias hangulatát megtartani, összetartó közösségét pedig tovább erősíteni. – Kétezertizenöt óta a magyar evezős sport is részesül a központi támogatásokból, amelyek a létesítmény-fejlesztések és az eszközvásárlások terén segítettek nekünk. Utóbbi révén új versenyhajókhoz jutottunk. Ehhez adódott hozzá a Vasassal négy éve megkötött együttműködésünk, amelynek többek között az edzői háttér biztosításában volt nagy szerepe. Ezeknek köszönhető, hogy az utóbbi öt évben szintet tudtunk lépni. Korábban is volt már országos felnőtt bajnoki címünk egypárevezős, illetve négyes csapatszámokban, ám a nyolcas két évvel ezelőtti győzelme példátlan siker egy olyan kis egyesület részéről, mint amilyen a miénk. Ezt a számot, a királyszámot, a világversenyeken sem véletlenül nyerik a sportág vezető országai. Szerencsére saját tulajdonú evezős teleppel rendelkezünk, amelyet az elmúlt öt évben a lehetőségeink ésszerű felhasználásával sikerült felújítani és még otthonosabbá tenni. Nagyon jó dolgok indultak el nálunk, ezért szeretnék ezen az úton továbbhaladni, az eredményeket pedig megőrizni. Ha a nyolcassal középtávon is dobogón tudnánk maradni, az csak hatalmas munka eredménye lehetne, és ehhez folyamatos utánpótlás-nevelésre is szükség van. Ezen terveink megvalósítását nagyban segíti, hogy időközben a Vasassal való együttműködésünket egészen kétezerhuszonnégy végéig meghosszabbítottuk.”
 
Németh Zsolt szerint a MEC-Vasas valamennyi versenyzője őszinte örömmel jár az evezőstelepre, a családias hangulatot és az összetartó közösséget soha nem áldoznák fel az eredményesség oltárán. Az evezős csapatok ugyanis bizalomra épülnek, s csak akkor húznak jól, ha a hajóban mindenki képes a másikért „meghalni”. Mindezzel együtt a MEC-Vasas egy igazi versenyegyesület, így ha tehetséges és elhivatott versenyző kerül a szakosztályhoz, vagy nevelődik fel, azt maximálisan segítik álmai megvalósításában. A klubnak pillanatnyilag egy ilyen olimpiai reménysége van Gerei Tamás személyében, aki Párizsban érhet el arra a szintre, hogy a magyar színeket képviselhesse. Ehhez pedig mind szakmailag, mind emberileg, mind pedig a további fejlődéséhez szükséges körülmények megteremtésében mellette állnak:
 
„Tisztában vagyunk azzal, hogy az evezés Magyarországon úgymond „egzotikus” sportágnak számít és a közvélemény a kajak-kenut jobban ismeri. Emiatt a gyerekek toborzása is meglehetősen nehéz, mi mégsem panaszkodunk. A kilencvenes évek elejétől kezdődő majd két és fél évtizeden keresztül a klubban a folyamatos túlélésért harcoltunk, most ennél sokkal jobb helyzetben vagyunk. Éppen ezért szívből örülünk minden egyes hazai egyesületi sikernek, a nemzetközi színtérre igyekvőket pedig ott segítjük, ahol tudjuk. Ahogy az egy igazi nagy családban szokás!”
 

Forrás: GY. SZABÓ CSILLA, vasas.hu

Közösségi média