A MEC-Vasas OB győzelme tíz év után

2019-12-05

A MEC-Vasas OB győzelme tíz év után

A felnőtt evezős országos bajnokság példátlan sikert hozott a MEC-Vasas számára még szeptember végén: a sportág királyszámában, férfi kormányos nyolcasban sikerült a klub sportolóinak elhódítania az aranyat – az egyesület fennállása óta először.

A Műegyetemi Evezős Club evezősei a korábbi évtizedekben, években is kiválóan szerepeltek a hazai mezőnyben, számos érem és több értékes bajnoki cím is született ezt megelőzően. Az 1990-es években Kovács Imre edző tanítványaként Márton Gábor egypárevezősben kétszer is a dobogó legfelső fokára állhatott (1996-ban és 1997-ben). A 2000-es években Ambrus Gábor szakmai irányítása mellett a klub immáron csapatban (kormányos négyesben) is országos bajnoki címet tudott szerezni, mégpedig három ízben (2005-ben a Horváth-Kerekes-Márton-Martonffy összetételben, 2006-ban a Horváth-Kerekes-Márton-Popovics, míg 2009-ben a Horváth-Kerekes-Márton-Kovács egységgel).

A szakmai vezetés és a sportolók számára mindig is fontos volt, hogy nyolcasban is jól szerepeljen az egyesület. A MEC nyolcasa az elmúlt évtizedekben többször bele is tudott szólni az érmek elosztásának sorsába, és a nagy egyesületek nyolcasaival szoros csatát vívva 2007-ben és 2008-ban bronzérmet szerzett az országos bajnokságon.

A mostani siker hátterében részint a régi tapasztalatok, törekvések hozadéka játszik szerepet, részint az, hogy dr. Tevesz László szakmai irányítása mellett az egyesület 2010-ben új utánpótlás programot indított, amelyben a korábbiaknál is nagyobb hangsúly helyeződött a csapatépítésre, különös tekintettel a sportág királyszámára, a nyolcasra. Az elmúlt évek erőfeszítései nyomán a „MEC-es nyolcas” evezős berkekben egyfajta fogalommá vált; s az egyesületben folyó műhelymunkának nagy szerepe van abban, hogy a nyolcasépítés válogatott szinten is újra stratégiai cél.

Az egyesületi csapatépítő programban résztvevő fiatalok minden korosztályban bajnoki aranyakat gyűjtöttek csapatban: 2012-ben mini vegyes négypárban, 2013-ban tanuló fiú négypárban. 2014-ben serdülő fiú nyolcasban és négyesben, 2016-ban ifjúsági férfi nyolcasban és négyesben. A 2017-es év vízválasztó volt abban a tekintetben, hogy vajon az utánpótlás évek munkáját sikerül-e a felnőttmezőnyben is kamatoztatni. A klubnyolcas teljesítménye évről évre fejlődő tendenciát mutatott: a csapat 2017-ben bronzérmet, 2018-ban ezüstérmet szerzett. Minden előjel arra mutatott tehát, hogy idén sikerülhet elhozni végre a hőn áhított aranyat.

„Az országos bajnokság döntője mégsem volt egyszerű menet, mert a sportolók többsége, válogatott lévén, meglehetősen hosszú és fárasztó idény végén vállalkozott a megméretésre” – adott összefoglalót Tevesz László edző. – Az első két versenynap nem is sikerült teljesen a várakozások szerint: bár kormányos nélküli négyesben a MEC-Vasas tavalyi Eb-ezüstérmes egysége volt a favorit, a kimerült csapatnak csak másodikként sikerült a célba érnie. Az utolsó versenynapon a nyolcas döntője sem indult jól. Kedvezőtlen időjárási viszonyok mellett a legnagyobb rivális, a Győri Atlétikai Club nyolcasa került a kedvezőbb pályára, és a GYAC-os sportolók egy kiváló rajtot követően féltávnál, azaz 1000 méternél már közel egy hajóhosszal vezettek. Ezen a ponton a parton már mindenki elkönyvelte, hogy idén is ők viszik el az aranyat, és alighanem maguk a győriek is a kezükben érezték a győzelmet. Ám a srácok nem adták könnyen magukat: 1200 méternél új lendületet vettek, a táv harmadik negyedében csapásról csapásra sikerült felzárkózniuk az ellenfelük mellé, az utolsó 500 méternél át is vették a vezetést, és végül meggyőző fölénnyel, másfél hajóhossznyi előnnyel értek be a célba. Nagyszerű érzés volt ezt végigélni” – tette hozzá a MEC-Vasas szakembere.

A klub versenyzői egyébként az országos bajnokságon egy arany-, három ezüst- és egy bronzérmet szereztek.

A MEC-Vasas eredményei 2019-es felnőtt országos bajnokságon:

Férfi könnyűsúlyú egypár: Tamás Bence 2. hely
Férfi egypár: Tamás Bence 3. hely
Férfi kettes: Gerei Tamás, Hopp Márton 2. hely
Férfi kormányos nélküli négyes: Gerei Tamás, Hopp Márton, Dobai Tamás, Kiss Norbert 2. hely
Férfi kormányos nyolcas: Hopp Márton, Gerei Tamás, Dobai Tamás, Molnár András, Komáromi Máté, Tamás Bence, Kiss Norbert, Horváth László, kormányos: B. Kiss Gabriella 1. hely.

Közösségi média