Gerei már az Universiadéra készül

2023-06-16

Az elmúlt hétvégén még Bledben, a hagyományos nemzetközi regattán, vasárnap pedig már a Budapest-bajnokságon ül hajóba Gerei Tamás. A fiatal sportoló számára azonban most már a július végén kezdődő Universiadéra való felkészülés a legfontosabb.

Gerei már az Universiadéra készül
Gerei Tamás Bledben egy A döntős 5. és egy B döntős 4. helyet szerzett a skiffesek mezőnyében. A szlovéniai evezős paradicsomba azonban nem az érmek reményében érkezett, inkább gyakorlási szándékkal, hiszen nemrégiben véglegessé vált, hogy a FISU Nyári Egyetemi Világjátékokon képviselheti a magyar színeket. Az Universiadét hosszabb kényszerszünet után rendezik meg július 28. és augusztus 8. között a kínai Csengtuban (Chengdu). A világ egyik legnagyobb multisport eseményére nem kevesebb, mint 15 ezer sportolót várnak, akik 18 sportágban, 45 helyszínen mérhetik majd össze tudásukat.
 
„Most már minden az egyetemi világjátékokon való részvételemet szolgálja, de ez érthető is, hiszen számomra ez lesz az idény kiemelkedő versenye – tudtuk meg Ambrus Gábor tanítványától, aki éppen ezért a Budapest-bajnokságon is csupán a nyolcas hajóval száll majd vízre, vasárnap késő délután. – A tavaszi válogatót követően betegség miatt kiesett egy rövidebb idő a felkészülésemből, amelyet május folyamán, jó sok edzéssel igyekeztünk pótolni. Ezért Bledben kicsit fáradt is voltam, nem mentem túl jól. Gyakorlásnak viszont tökéletes volt, ráadásul ide nagyon szeretünk járni, gyönyörű környezetben, jó körülmények között versenyezhettünk. A hetet elsősorban pihenéssel töltöttem az újabb nagy felkészülési szakaszt megelőzően. A nyolcassal csütörtökön viszont már edzettem egyet, úgy érzem, egészen jól ment a hajónk.”
 
Mindezek fényében a július eleji országos bajnokság is az Universiadéra való felkészülést fogja szolgálni Gerei számára, aki úgy tervezi, hogy Kínában indul utoljára egypárevezősként, válogatott szinten jövőre ismét egy négyes hajóban igyekszik majd minél jobb eredményeket elérni. Ez persze még a társaktól és a szövetségi kapitánytól is függ, így az is lehet, hogy végül kettesben találja majd meg a helyét.
 
 
Gerei Tamás május végén, a Csepel Kupán szerzett aranyérmével a MEC-Vasas stégjén
 
 
„Nagyon szeretek csapathajóban ülni, azon belül is a négyes a kedvencem, ám ezek kialakítása sohasem egyszerű feladat – beszélt közelebbi és távolabbi terveiről Gerei Tamás. – Éppen ezért nem is bánom, hogy a pillanatnyi tervek szerint az Universiadén megyek utoljára egyedül. Esélylatolgatásba nem szívesen bocsátkoznék, hiszen nem tudhatom, hogy a nemzetközi mezőnyből kik rendelkeznek egyetemi jogviszonnyal, bár a mi sportágunkban azért jellemzően igen sokan tanulnak tovább. Saját magam számára a döntős szereplést tűztem ki minimum célként, de ha minden jól megy és stabilan hét percen belül tudok menni, akkor talán egy érem is összejöhet. Edzőmmel, Ambrus Gáborral mindenesetre nagyon komolyan készülünk az Universiadéra, amelyen a maximumot szeretném kihozni magamból.”
 
A MEC-Vasas humánkinezológia szakos mesterképzéses hallgatója szerint azonban nem csak a mezőny lesz ismeretlen számára Csengtuban, de a hajók is. A házigazda kínaiak ugyanis saját gyártmányú sporteszközöket biztosítanak a versenyzőknek, az európaiak azonban nem a Távol-Keletről szerzik be azokat. Ez a vendéglátókon kívül szinte mindenki számára azonos nehézségi fokozatot jelent majd, így a végeredményt vélhetően nem fogja nagyban befolyásolni. A versenyzők alkalmazkodási képességeit azonban a szokásosnál is jobban próbára teheti.  
 
Forrás: Gy. Szabó Csilla, vasassc.hu
 

Közösségi média