Ezüstérem az OB-n férfi nyolcasban

2020-08-04

Négy éremmel tértek haza Szegedről a MEC-Vasas evezősei, ahol a hétvégén rendezték meg a felnőtt és korosztályos országos bajnokságot. A versenyzőinket egész idényben sújtó sérülések ellenére tisztességesen helytállt csapatunk.

Ezüstérem az OB-n férfi nyolcasban

Négy napon át, péntektől vasárnapig, a magyar evezősök vették birtokukba Szegeden a Maty-éri olimpiai központ pályáit, köztük a MEC-Vasas versenyzői. A korábbi időpontra tervezett országos bajnokság megrendezése a koronavírus-járvány miatt csúszott a nyár közepére, s a szokásostól eltérően a szeptemberi Európa-bajnokság válogató versenyére is csak két hét múlva kerül sor. Evezőseink a tavalyi bravúros szereplésüket ugyan nem tudták megismételni, de Tevesz László edző szerint a körülményekhez képest megállták helyüket.

− Az elmúlt esztendőben egységünk a sportág királyszámában, a férfi kormányos nyolcasban szerzett történelmi bajnoki címet, ehhez képest a hétvégi ezüstérem valóban némi visszalépést jelent – kezdte az országos bajnokság összefoglalóját a szakember. – A versenyzőinket egész idényben sújtó sérülések miatt többen is kiestek a csapatból, nem volt olyan erős keretünk, mint tavaly. Mégis azt kell mondanom, hogy a kedvezőtlenebb körülmények ellenére is mindenki kihozta magából a maximumot. A csapat tehát tisztességesen helyt állt.

A nyolcasunk egyik legjobbja, Hopp Márton éppen a verseny első napján sérült le újra, s ugyan be tudott ülni a hajóba, de csúcsformáját még közel sem érte el, így nem meglepő a második helyezés. A kormányos nélküli négyesről le is kellett mondania, ami hozzájárult ahhoz, hogy az itt szerzett tavalyi ezüst helyett végül bronzra futotta. Gyakorlatilag valamennyi egység összeállítása borult egy picit az ideálishoz képest. Külön kiemelendő viszont, hogy egyesületünk másik élversenyzője, Gerei Tamás, az U23-as egypárevezősök mezőnyében remek versenyzéssel bronzérmet szerzett, ami későbbi pályafutását tekintve igen ígéretes eredmény.

Az is előrelépés, hogy a felnőtt négyes kategóriában a B négyesünk is bejutott a fináléba, a nyolcasok között pedig a klub fennállása óta először sikerült második egységet is kiállítanunk, az idei ob-n tehát két nyolcassal vettünk részt. A tizennégy éven aluliak magasabb technikai színvonalon versenyeztek és csapatban egységesebb képet mutattak, mint egy évvel korábban, ami a klubunknál újra fellendülő utánpótlás-nevelő munkát dicséri. S bár a jelenlegi helyezéseknél még nem számított, mégis örömmel számolhatok be arról a tényről, hogy ebben a korosztályban számszerűen is bővíteni tudtuk a bázisunkat. Ezek a lelkes fiatalok, egy-két éven belül már a versenyeken is megmutathatják, mire képesek.

Tevesz László szerint az evezősöket kevésbé sújtották a koronavírus-járvány miatti korlátozások, mint mondjuk a csapatsportok játékosait. Az edzésekben szinte egyáltalán nem volt kiesés, hiszen a nyílt vízen nyugodtan készülhettek a távolságtartás feltételeinek betartásával, ráadásul az önkormányzati tilalmak sem vonatkoztak rájuk. A klubházat természetesen lezárták, az evezős telep kültéri részein azonban semmi akadálya nem volt a komoly munkának. A nemzetközi versenyek hiányát érezték csupán meg, s most az emiatt megváltozott hazai programhoz kell alkalmazkodniuk.

 Rendhagyó módon, két hét múlva rendezik az őszi kontinensviadal válogatóját, jóllehet az Eb sorsáról még semmi biztosat nem tudunk – beszélt az előttük álló feladatokról Tevesz László, hozzá fűzve, hogy a belgrádi ifjúsági Eb megtartása tűnik egyelőre a legkétségesebbnek, az U23-asok Németországban mérik össze tudásukat, a poznani felnőtt kontinensviadal időpontját pedig október elejére tették át. – A válogatónak inkább a presztízs, illetve a hosszútávú építkezés miatt van jelentősége hiszen az utazó csapatokat már korábban össze kellett állítani. A felnőtt kormányos nélküli négyesbe két versenyzőt is adunk, Gerei Tamást és Dobai Tamást, ráadásul az egységet felkészítő Ambrus Gábor is klubunk szakembere. Hopp Márton a kormányos négyesben kapott helyet három csepeli fiú mellett. Mindkét csapat az U23-as Eb-re készül gőzerővel. Kovács Krisztiánra az U23-as könnyűsúlyú négypárevezősben, Kiss Márkra az ifjúsági nyolcasban tartalékként számítanak. Ők nagy valószínűséggel ugyan utazni nem fognak, ám ez a válogató jó alkalom arra, hogy rátermettségüket bizonyítsák és versenyrutint szerezzenek. Éppen ezért, az előttünk lévő időszakban is folytatjuk a szezon elején megkezdett komoly munkát.

Klubunk U23-as és felnőtt evezősei az ob-n egy ezüst- és három bronzérmet szereztek.

 

(Czucz Bálint és Szlovák Bence fotói)

 

A MEC-Vasas eredményei a 2020-as felnőtt és utánpótlás országos bajnokságon:
Férfi felnőtt nyolcas:
2. hely (Horváth László, Kovács Krisztián, Belina Gábor, Fülöp Gábor, Hopp Márton, Kiss Norbert, Gerei Tamás, Dobai Tamás, k: Marosi Kamilla, edző: Tevesz László)
9. hely (Czeglédi Péter, Gőgh Barnabás, Sebess Viktor, Kiss Márk, Komáromi Máté, Ádám Péter, Kovács Péter, Pichler Balázs, k: Reith Krisztina, edző: Tevesz László
Férfi felnőtt kormányos nélküli négyes:
3. hely (Kiss Norbert, Horváth László, Gerei Tamás, Dobai Tamás, edző: Ambrus Gábor)
6. hely (Belina Gábor, Kovács Krisztián, Komáromi Máté, Fülöp Gábor, edző: Tevesz László)
Férfi felnőtt kormányos négyes:
3. hely (Dobai Tamás, Fülöp Gábor, Komáromi Máté, Kiss Norbert, k: Hevesi András, edző: Tevesz László)
Férfi U 23 egypár:
3. hely (Gerei Tamás, edző: Ambrus Gábor)
11. hely (Czeglédi Péter, edző: Tevesz László)
12. hely (Kovács Krisztián, edző: Tevesz László)
Férfi felnőtt kétevezős:
5. hely (Dobai Tamás, Gerei Tamás, edző: Ambrus Gábor)
Férfi felnőtt kétpárevezős:
6. hely (Czeglédi Péter, Kiss Márk, edző: Tevesz László)
Férfi ifjúsági egypár:
15. hely (Kiss Márk, edző: Tevesz László)
Férfi serdülő négypár:
16. hely (Hevesi András, Máthé Kristóf, Piuk Márk, Mész János, edző: Tevesz László)
Férfi serdülő kétpár:
25. hely (Piuk Márk, Mész János, edző: Tevesz László)
Női ifjúsági kétpár:
6. hely (Németh Flóra, Piuk Fanni, edző: Tevesz László)
A Vasas SC evezős szakosztály eredményei:
Leány mini egypár, 12 évesek:
3. hely (Szász Tamara, edző: Tevesz László)
Fiú mini egypár, 13 évesek:
4. hely (Pogácsás Ádám, edző: Tevesz László)
Fiú tanuló kétpár:
8. hely (Daróczi Dávid, Peák Bence, edző: Tevesz László)
Fiú tanuló négypár:
8. hely (Molnár Dániel, Pogácsás Ádám, Daróczi Dávid, Peák Bence, edző: Tevesz László)
Fiú tanuló egypár:
21. hely (Daróczi Dávid, edző: Tevesz László)

 

Forrás: GY.SZ.CS., vasas.hu

Közösségi média