Gerei és Daróczi remekül evezett az ob-n

2023-07-17

Az ifjúságiak között Daróczi Dávid aranyérmes lett könnyűsúlyú skiffben, és a Masters-versenyzők is több érmet nyertek. Gerei Tamás karrierje legjobb időeredményét érte el. Míg nyolcasunk ezúttal nem állhatott dobogóra az országos bajnokságon

Gerei és Daróczi remekül evezett az ob-n
Mint minden évben, idén is a kormányos nyolcasok szereplését kísérte a legnagyobb érdeklődés a Szegeden megrendezett utánpótlás, felnőtt és masters országos bajnokságon. A MEC-Vasas egysége 2017. óta folyamatosan dobogós helyezésnek örülhetett, ám az elmúlt egy esztendőben számos változás történt a csapat életében. Az idősebbek közül többen abbahagyták a versenyzést, a helyükre ülő fiatalok pedig most még nem tudták őket százszázalékosan helyettesíteni. Ráadásul az egységben maradó tapasztaltabb evezősök között is voltak olyanok, akik továbbra is edzésben maradtak, de már csökkentett óraszámban. Az egyértelmű gyengüléssel párhuzamosan, új vetélytársak léptek színre, és szóltak bele a Csepel és a MEC-Vasas közötti korábbi hagyományos versengésbe.
 
„Idén már a Győr, a Szolnok és az FEC is nagyon erős nyolcassal állt rajthoz, miközben mi tagadhatatlanul meggyengültünk – kezdte értékelését a hajót felkészítő Tevesz László a Dobai, Daróczi, Peák, Kiss, Gerei, Kálmán, Molnár, Fülöp (kormányos: Baloghné dr. Kiss Gabriella) összeállítású egység ötödik helyezésével. – Szerintem a fiúk mindent kihoztak magukból, most ez a helyezés a reális. A hajóba beülő Daróczi és Peák még csak elsőéves ifista, így hiába tehetségesek és ígéretesek, nekik még sokat kell fejlődniük ahhoz, hogy egy erős felnőtt mezőnyben éremért harcoló egységben hatékonyan evezhessenek. A négyes kevésbé állt össze, mint tavaly, így nem volt annyira meglepő, hogy az A döntőről is lemaradtak."
 
 
Gerei Tamás karrierje legjobb időeredményét érte el Szegeden, először végzett hét percen belül
 
A szakosztály legjobbja, az Universiadéra készülő Gerei Tamás három versenyszámban is indult, pénteken a szkiffek, szombaton a négyesek, vasárnap pedig a nyolcasok mezőnyében igyekezett a legjobb helyezést elérni a MEC-Vasas egységekkel.
 
„A nyolcassal kifejezetten jól mentünk az előfutamban, szerintem az alapján akár a dobogó is reálisnak látszódott – osztotta meg honlapunkkal az ob-n szerzett tapasztalatait Gerei Tamás. – A döntőben azonban olyan erős szél volt, hogy egyszerűen nem tudtunk vele mit kezdeni. Így egy nagyon küzdős futam lett belőle, aminek teljesen elfogytunk a végére. Már a második ötszázon lemaradtunk, így ettől kezdve azzal voltunk elfoglalva, hogy próbáltuk visszaküzdeni magunkat az élmezőnybe. Sajnos ez nem sikerült. A ferencvárosiak, akiket az előfutamban még legyőztünk, technikailag egységesebbek voltak nálunk. A négyest sajnos a legfontosabb pillanatban egy gyomorrontás miatt nem is tudtam kellőképpen segíteni, így nem csoda, hogy az egység nem jutott be az A döntőbe. Skiffben azonban kifejezetten jól mentem az első napon, a szerencse azonban nem nekem kedvezett a sorsolásnál. Az én középfutamom volt messze a legerősebb, így hiába eveztem életem legjobb idejét, a negyedik helyezésemmel nem jutottam be az A döntőbe. A másikból szinte biztos, hogy meg lett volna a finálé. Ennek ellenére nem veszítettem el a kedvemet, és a B döntőt magbiztosan, több mint hét másodperccel nyertem. Erőnlétileg jól éreztem magam, technikailag is megoldottam, hogy nagyon nehéz vizet kaptunk, éppen ezért kifejezetten elégedett vagyok a teljesítményemmel. Láthatón fejlődtem a tavaszi válogatóhoz képest. Kevesebb mint három hét múlva indulok az Universiadéra, az idei fő versenyemre, amire az ob-n mutatott evezésem kifejezetten jó előjel volt.”
 
Gerei Tamás egy kiváló 06:55.29-es idővel hívta fel magára a figyelmet a skiffek elődöntőjében, amelyben az első négy helyezett kevesebb, mint négy másodpercnyi különbséggel ért célba. A másik futamban az olimpiai tizedik helyezett Pétervári-Molnár Bendegúznak a 6:59.63 is elég volt az elsőséghez.
 
„Az időeredménye fontosabb a helyezésnél, hiszen karrierje során először került hét percen belülre – dicsérte tanítványa teljesítményét Ambrus Gábor. – Ez egy óriási lépés a pályafutásában, aminek borzasztóan örülök. Hogy ebben az esetben még ez is kevés volt a döntőbejutáshoz, az már szerencse kérdése, amivel nem szabad foglalkozni. A teljesítménye értékét növeli, hogy mindezt rossz vízen evezte végig, jóllehet az erős szél őt mindig megzavarja. De most ezt is megoldotta, a hullámok hátán sem esett szét a mozgása. S bár valóban az Universiadé idén a fő versenye, az ob is fontos a hazai megítélés miatt. Tomi nem igazán önbizalomtól duzzadó alkat, de most ebből az eredményből végre sokáig építkezhet lelkileg, a kínai szereplés előtt pedig különösen jókor jött ez a kiemelkedően jó teljesítmény. Láthatóan nagyon sokat fejlődött az utóbbi időben, megpróbálunk ezen az úton haladni tovább.”
 
 
Daróczi Dávid (középen) jól viselte az esélyesség terhét, s az ob-győzelmet követően már a hollandiai nemzetközi regattára készül
 
Az elsőéves ifjúsági Daróczi Dávid magabiztosan nyerte korosztályában a könnyűsúlyú skiffek versenyét, majd kilenc másodperccel utasítva maga mögé a teljes mezőnyt. Pedig edzője Tevesz László szerint még nem is volt csúcsformában, hiszen azt három hét múlva, a hollandiai rangos nemzetközi korosztályos regattán kell majd elérnie.
 
„Folyamatosan javuló tendenciát mutat, s miközben technikailag csiszolódik, a versenyeken is egyre tudatosabban építi fel a pályáit – tért át a fiatalok eredményeire Tevesz László. – Az ifjúsági dublók mezőnyében Piuk Márkkal a negyedik helyen végeztek, ami ebben az erős mezőnyben kifejezetten biztató a számunkra. A nyolcasba is nagyon sok energiát fektettünk, az általuk elért negyedik hely a realitásokat tükrözi, a dobogóhoz azért elég nagy szerencse kellett volna. A csapatépítés terén azonban kifejezetten jó úton járunk, s mivel többségében elsőévesek alkotják az egységet, jövőre sokkal jobb eredményeket hozhatnak. Nagy potenciál van bennük.”
 
Tevesz László a tizennégy éven aluli versenyzőink közül skiffben Siroki Szabolcs, és Ivánka Zétény Zoltán harmadik helyét emelte ki, valamint a Bartelme, Láng, Siroki, Perger-Juronics (korm:Ivánka) tanuló négypár B döntős negyedik helyezését. Egri Tádé karrierje első versenyén állt helyt. A Balogh Zsolttal közösen irányított Vasas-utánpótlásból rajthoz állt még az ob-n egy tanuló kétpárevezős, amely nem jutott ugyan tovább, de a korábbinál egységesebb képet mutatott, a serdülő skiffesek mezőnyében pedig Fábián Márton végzett harminc induló között a kilencedik helyen.
 
„Sok munka áll még előttünk, ám ezek a fiatalok az ob-n is bizonyították, érdemes időt és energiát fordítani a képzésükre, hiszen szorgalmasak, lelkesek, s többen kifejezetten tehetségesek is közülük. Csak türelemre van szükségünk, amíg a most befektetett munka eredmény formájában is testet ölt” – összegezte a Vasas-utánpótlás szegedi teljesítményéből levonható tanulságot Tevesz László. Gerei Tamás ugyanakkor azt is hangsúlyozta, milyen jó hangulatú volt az ob-csapat, az ifik és a serdülők is remekül megtalálták a hangot a felnőttekkel. Szerinte azonban ez az evezésnek amúgy is az egyik jellegzetessége, a közös hajóban nem számít a kor. Mindenki tanul a másiktól, akár az idősebb is a fiatalabbtól.
 
Forrás: Gy. Szabó Csilla, vasassc.hu

Közösségi média