Tass-MEC 2020

2020-10-26

A MEC-Vasas evezőse, Németh Zsolt teljesítette leggyorsabban, esztergomi társával, a szombati Tass-MEC Hosszútávú Regatta 52 kilométeres távját.

Tass-MEC 2020

Az „Extrém 4” evezős versenysorozat szokásos programját is átírta idén a koronavírus-járvány. A szigetközi, a Tisza-tavi, a balatoni, valamint az igazi klasszikusnak számító Budapest-Baja Regattából álló különleges, az evezést népszerűsítő programból ez utóbbit idén nem rendezte meg a hazai szövetség. Helyette a nagy távok szerelmesei számára, a Tass-MEC Hosszútávú Regattát emelték be a sorozatba, amely a tassi strandtól indult szombaton reggel és délután a MEC-Vasas SC csónakháza előtti stégre futott be. Az 52 kilométeres viadalt a Műegyetemi Evezős Club, a soroksári Regatta Club és a Vasas SC evezős szakosztálya közösen rendezte.

„Nem szokványos versenyekből áll össze ez a különleges sorozat, hiszen a Szigetközben enyhén vadvízen, izgalmas környezetben kell megtenni a kijelölt kört, a Tisza-tó egy kiszámíthatatlanul tagolt pályát biztosít a tájékozódási versenynek, a Balatonon az evezősök számára szokatlan hullámokkal kell megküzdeni, a bajai táv pedig a maga százhatvanöt kilométerével teszi próbára sportolóinkat – ismertette az „Extrém 4”-es megszokott programját Mihály Tibor a MESZ rekreációs és szabadidős bizottságának vezetője a MEC-Vasas vízitelepén, a Tass-MEC Hosszútávú Regatta beérkezőire várva. – Azért mondtuk le a leghosszabb távú versenyt, mert megfelelő felkészülés hiányában, kockázatos lett volna az indulás. Márpedig idén a feltételek egyáltalán nem voltak adottak a jól megtervezett előkészületekhez, hiszen a csónakházak nagyon későn nyitottak, a lehetőségeink a járvány kirobbanása óta igen korlátozottak.

A Tass és Budapest közötti ötvenegy kilométer azonban még ilyen körülmények között sem volt leküzdhetetlen, s végül tizenkét hajóban, harmincöt evezős állt rajthoz. A MEC-Vasas színeit Kekk Andrea női egypárevezős, valamint Németh Zsolt képviselte, utóbbi az esztergomi Erős Mártonnal ült egy hajóba.

Szép hagyomány klubunk számára ez a verseny, tavaly például az U23-as válogatott Gerei Tamás és Kiss Norbert nyerte, akik idén a nehéz és zaklatott év miatt már nem indultak. Ennek ellenére, a sikeres rendezésen túl, most is van miért örülnünk, hiszen az első célbaérkező Németh Zsolt volt esztergomi társával. Ezen a viadalon azonban a részvétel, a hosszútáv leküzdése is legalább olyan fontos, mint a gyorsaság, hiszen ez a közel ötvenkét kilométer kihívás a javából” – foglalta össze röviden a szombati regatta vasasos vonatkozásait Ambrus Gábor, a MEC-Vasas evezős szakosztályának edzője, aki délután három órától pontosan jegyzetelte a beérkezők idejét. Némethék, akiken a Budapest-Baja százhatvanöt kilométere sem fogott ki korábban, négy óra ötven perc alatt teljesítették a Tass és Budapest közötti a távolságot. Kekk Andrea 5:44-et ment.

A Vasas SC fiatal evezősei számára is mozgalmas volt ez a szombat, hiszen az őszi duatalont rendezték meg Csepelen a tíz-tizennégy év közötti korosztályok számára. A 3000 méteres futásból és a hasonló távolságú ergométeres padon evezésből álló próbán hét fiatal versenyzőnk indult. Kiemelkedően jól teljesített Szász Tamara, aki a 12 éves leányok mezőnyében lett bronzérmes, és Daróczi Dávid, aki a tizennégy esztendős fiúk között végzett a második helyen.

„Dávid jövőre lép fel a serdülők közé, a többiek viszont többnyire az idei, új toborzásunknak köszönhetően kerültek közénk – értékelte a duatlon versenyt Tevesz László a MEC-Vasas edzője. – A középmezőnyben végzett tavaszi igazolásainkaért az általános iskolákba mentünk, még a karantén előtt. Szülői értekezleteken toboroztunk két kiemelkedő, válogatott versenyzőnkkel, Gerei Tamással és Kiss Norberttel. A válogatottsághoz vezető történetük igen vonzó volt a szülők számára, akik örömmel engedték el hozzánk érdeklődő gyermekeiket. Az ősszel érkezők már többnyire az ő ismerőseik, barátaik, a klubban uralkodó jó hangulat és eredményes munka híre tehát már szájról-szájra terjed.”

Tevesz László szerint persze lehetne több fiatal, ám nem szeretne elégedetlennek sem tűnni, hiszen végre elérték azt, hogy a Vasas SC evezős szakosztályában minden korosztályban van elegendő gyermek, s csapatokat lehet kialakítani belőlük. Hiába egyéni sportág az evezés, azért az utánpólás-nevelés szempontjából a jó közösség az igazi megtartó erő. Az eredményesség csak később, a kamaszkor végén, a felnőttkor elején lesz elsődleges motivációs tényező.

„Nyitott, befogadó társaság vagyunk, egymást segítve és támogatva haladunk előre, s így a visszahúzódóbb gyerekeket is meg lehet fogni. Gerei Tamás sem az átütő tehetségével tűnt ki kezdetben, de magával ragadta a közösség és attól kezdve nem lehetett leállítani. Mostanra a huszonhárom éven aluliak válogatottjának oszlopos tagja, s nagyon bízunk benne, hogy egyszer olimpiára is el fog jutni. Az ő példáját szeretnénk a vízitelepre érkező fiatalok elé követendőként állítani” – teszi hozzá Tevesz László, aki meggyőződéssel hisz abban, hogy az FC Barcelona akadémiájának Johann Cruyff-tól származó filozófiája, miszerint minden gyerek fontos, az egyetlen hosszútávú eredményhez vezető út. Éppen ezért a Vasas SC valamennyi utánpótláskorú evezőse számára nevelés formájában szeretnének igazán maradandót nyújtani. Akiben tehetség szunnyad, abból ilyen körülmények között, így is úgy is, felszínre tör a klasszis.

 

Forrás: GY.SZ.CS., vasas.hu

Közösségi média