Daróczi Hollandiában is bizonyított

2023-08-02

Eddigi karrierje legjobb idejét evezte Daróczi Dávid a hétvégén, Hollandiában. A korosztályos nemzetközi élvonal mögött érkező fiatalok legrangosabb európai regattáján mindkét nap bejutott az A döntőbe, szombaton pedig nagyszerű hajrával negyedik lett

Daróczi Hollandiában is bizonyított
A Coupe de la Jeunesse a hazájukban már eredményesen szereplő ifjúsági versenyzők számára nyújt évről évre egyedülálló tapasztalatszerzési lehetőséget. Daróczi Dávid a májusi korosztályos válogatón elért dobogós helyezésével harcolta ki az indulás jogát, amelyről mestere Tevesz László úgy gondolta, hogy nagyon sokat tehet hozzá tanítványa további fejlődéséhez, s egy olyan élmény adhat neki, amelyet most kell megélnie. A történtek a Vasas szakemberének szavait igazolták.
 
„Amit terveztünk, azt sikerült végrehajtanunk, hiszen szombaton és vasárnap egyaránt bejutott az A döntőbe – értékelte Daróczi szereplését honlapunk számára Tevesz László, a MEC-Vasas edzője. – Szombaton ráadásul élete legjobb pályáját mente, ami az idejére és a technikai kivitelezésre egyaránt igaz volt. A felkészülés során nagyon sokat gyakoroltuk a tempót, és már harmincöt-harminchét csapásszám között ment folyamatosan. Hollandiában azonban úgy fel volt pörögve, hogy bevállalta a harmincnyolcat is, ami ugyan eredményhez vezetett, de alaposan ki is fárasztotta. Szerencsére fürge, jó tüdőkapacitású versenyző, ezért ez végülis jó döntésnek bizonyult. Bevallom, erre a teljesítményre senki sem számított, még én sem.”
 
 
A magyar válogatott Amszterdamban. Daróczi Dávid  balról a harmadik az álló sorban. Fotó: Magyar Evezős Szövetség
 
Az előfutam alapján Tevesz László azt tanácsolta tanítványának a szombati döntőben, hogy bátran kezdje a versenyt, ameddig tud, menjen az erősebb ellenfelekkel, később pedig próbáljon a többiekkel együtt kapaszkodni. Mivel jó formában volt, rendkívül jól hajrázott, és végül a negyedik helyen ért célba.
 
„Kihoztam magamból a maximumot, de így is terveztem – tudtuk meg Daróczi Dávidtól, aki úgy érzi, hogy ez a helytállás újabb motivációs erőt adott a számára a folytatáshoz és az eddigieknél is keményebb munkához. – A végén már nem is gondolkodtam, csak húztam, ahogy bírtam. Nem volt miért visszavenni a tempóból, mindent bele akartam adni. Ebből is fakadt, hogy vasárnapra teljesen elfogytam, s bár az előfutam még nem volt annyira vészes, az A döntőben már meg sem tudtam közelíteni az előző napi teljesítményemet. Nagy élmény volt számomra a részvétel, hiszen rangos, komoly regattán indulhattam, és lemérhettem hol tartok a többiekhez képest. Az osztrák győztes az ifjúsági Európa-bajnokságon legutóbb ötödik helyen végzett, így a tőle szombaton kapott tíz másodperces hátrány kifejezetten biztató a számomra a folytatást illetően.”
 
A MEC-Vasas szakembere is hangsúlyozta ezt a tíz másodperces hátrányt, szerinte ugyanis ez az a győzteshez viszonyított különbség, amely sok munkával még biztosan ledolgozható. Éppen ezért számára is azt mutatta meg a hollandiai verseny, hogy Dávidban ott van a lehetőség, amelyet még több és még komolyabb felkészüléssel lehet felszínre hozni.
 
 
Tevesz László (elől) és Daróczi Dávid együtt emelik ki a hajót Amszterdamban
 
"Egyértelműen bebizonyosodott, hogy Dávidnak itt a helye, közvetlenül a korosztályos nemzetközi élvonal mögött – fűzte hozzá Tevesz László. – Tökéletesen ugrotta meg a serdülőket az ifiktől elválasztó jelentős lépcsőfokot, jóllehet még sokat kell dolgoznunk, és fizikálisan is sokat kell erősödnie. Bár az kifejezetten előnyös, hogy hosszú kezű és lábú, magas gyerek, csak izmot is kell majd pakolnunk rá. Mostantól az edzéseken kívül is egyre tudatosabbnak kell lennie, vagyis a regenerálódásra, a pihenésre és az étkezésre is nagy figyelmet kell fordítania. Összességében nagyon hasznos volt a részvétel, értékes tapasztalatokkal gazdagodtunk. S még akkor is nagyon elégedett vagyok vele, ha a második napra tényleg elkészült az erejével. De ennek is megvoltak a maga komoly tanulságai. Számára és számomra egyaránt. Ezekre is alapozva építkezünk tovább.”
 
Coupe de la Jeunesse. Amszterdam (Hollandia)
Fiúk. Egypárevezősök.
A döntő.
Szombat: 1. Paul Schinnerl (osztrák) 07:00.22, 2. Herbie Austin-Baker (brit) 07:02.34, 3. Oskar Zmuda (lengyel) 07:06.18, 4. Daróczi Dávid 07:10.78.
Vasárnap: 1. Paul Schinnerl (osztrák) 07:06.83, 2. Giovanni Acatrinei (olasz) 07:08.14, 3. Herbie Austin-Baker (brit) 07:10.72 … 6. Daróczi Dávid 07:24.82
 
Forrás: Gy. Szabó Csilla, vasassc.hu
 
 

Közösségi média