Értékes érmek Mosonmagyaróvárról

2024-02-20

Gerei Tamás és Daróczi Dávid egyaránt új egyéni csúcsot állított fel a hétvégén, Mosonmagyaróváron megrendezett ergométeres ob-n. Ez azt is mutatja, hogy mindketten sikeres alapozást zártak, jó erőnléti állapotban várják az idei esztendő kihívásait

Értékes érmek Mosonmagyaróvárról
A MEC-Vasas legeredményesebb felnőtt versenyzője, Gerei Tamás négyéves egyéni rekordját döntötte meg szombaton, Mosonmagyaróváron. 2020-ban még 06:02 alatt teljesítette az év legnagyobb szárazföldi evezős versenyének kétezer méteres távját, idén viszont már csupán 6 percre volt szüksége hozzá. Edzője, Ambrus Gábor szerint fontos lépés ez GT számára, bár a mögöttük álló igen jól sikerült alapozást követően nem is várt mást tanítványától.
 
„Az elmúlt négy esztendőben mindig közbe jött valami, egy betegség, vagy egy sérülés, egyszerűen nem tudtunk egy teljes alapozást végig csinálni, újból és újból fel kellett építenünk az erőnlétét – értékelt Ambrus Gábor a MEC-Vasas szakembereMost viszont az őszi és a téli felkészülés egyaránt jól sikerült, végig edzett, s ennek meg is lett az eredménye. Hiába, a sportban nincsenek túl nagy csodák, a szükséges munkát mindig bele kell tenni. S bár korábban sem rajtunk múlt, hogy ez nem sikerült, a végeredményen sajnos nem változtatott a jó szándékunk. S bár a technikáján is folyamatosan csiszolgatunk, azért az utóbbi években az erőnlét terén mutatkozó hiányosságai voltak a meghatározóak. Emiatt topogtunk egyhelyben, ami mindkettőnk számára meglehetősen frusztráló volt. Mostantól a vízen is meg kell mutatnia, hogy ez az erősödés a hajóban gyorsulás formájában mutatkozik meg. Ha ez némi technikai fejlődéssel is társul, akkor nem is lehet másképpen.”
 
 
Gerei Tamás és edzője Ambrus Gábor így örült az új egyéni csúcsnak       Fotó: Magyar Evezős Szövetség
 
Gerei Tamás következő feladata tehát az lesz, hogy az egy hónap múlva sorra kerülő válogatón a legjobbak között végezzen az egypárevezősök versenyében. Egy jó eredménnyel ugyanis bekerülhetne valamelyik csapathajóba a hazai rendezésű április Európa-bajnokságon. S bár addig már nagyon kevés a hátralévő idő, a MEC-Vasas szakembere és sportolója a lehető legjobb teljesítményt nyújtva igyekszik saját részéről mindent megtenni az Eb-részvételért.
 
Gerei legígéretesebb klubbon belüli utódja, Daróczi Dávid idén még az ifjúságiak mezőnyében indul. Így volt ez az ergométeres ob-n is, amelyen ő is megdöntötte egyéni csúcsát. A 6:40-es eredmény a tavalyi 6:44-esre, valamint az azt megelőző 6:46-osra épülve egyenletes fejlődést mutat, még akkor is, ha edzője, Tevesz László picit jobbat várt volna tőle.
 
„Összességében elégedett vagyok Dáviddal, hiszen megjavította az egyéni legjobbját, és a harmadik helyen végzett, a mögöttünk álló igen eredményes alapozás szempontjából azonban maradt benne még egy pici – tudtuk meg a MEC-Vasas másik szakemberétől, Tevesz Lászlótól. – Az elmúlt időszakban fokozatosan emeltük az edzésmennyiséget, a kondi terén pedig egyre nagyobb súlyokat mozgatott meg. Utóbbinak köszönhetően szemmel láthatóan is megerősödött, pár kiló izommal gyarapodott. Biztosan haladunk a heti tizenhárom órányi edzésidő felé, amely nemzetközi szinten már elvárható az ő korában. Ennek köszönhetően az eredményei is javulni fognak, ugyanakkor a későbbi felnőtt sikereit is megalapozzuk egy olyan izomzat felépítésével, amely elbírja majd a tovább emelkedő terhelést. Úgy gondolom, ez utóbbi, vagyis a hosszútávú tervezés fontosabb, mint a pillanatnyi helyezések.”
 
 
Daróczi Dávid erőnlétileg és technikailag egyaránt sokat fejlődött a téli felkészülés során
 
 
Tevesz László szerint Daróczi Dávid izgatottan készült az ob-ra, a már említett jól sikerült alapozást itt szerette volna először számszerű eredményre váltani. Erre utal az is, hogy nagyon erősen kezdett, ami ezer méter után láthatóan meg is bosszulta magát. Optimális körülmények között, nyugodtabb versenyzéssel tehát valóban meglehetett volna az a néhány másodperccel jobb időeredmény is.
 
„Dávid a vízen tudja igazán megmutatni a tudását, hiszen mindig is jólképzett evezős volt. Idén télen azonban technikailag is tovább léptünk. Többször is kimentünk evezni, így magunk is láttuk, milyen jól megy a hajója. Mostantól előre kell tekintenünk, gyűjteni a kilométereket, a tavaszi hosszútávú versenyt követően az áprilisi korosztályos válogatóra pedig igazán jó formába lendülni. Ha utóbbin megfelelő teljesítményt nyújt, akkor be is kerülhet egy ifi négypárevezősbe. Ami rajtunk múlik, azt biztosan megtesszük a csapatba kerülésért" – tette hozzá Tevesz László.
 
34. Magyar Evezős Ergométeres „Nyílt” Országos Bajnokság.
Férfiak:
1. Ács Kristóf (Vác) 05:58,80 2. Gerei Tamás (MEC-Vasas) 06:00,00
Ifjúsági könnyűsúly:
1. Demkó Mátyás (Mosonmagyaróvár) 06:33,90 2. Nyikos Péter (Vác) 06:39,90 3. Daróczi Dávid (MEC-Vasas) 06:40,00 … 7. Molnár Dániel (MEC-Vasas) 07:14,90.
Serdülő I.
1. Fazekas Mátyás 06:49,00 …4. Mészáros Áron (MEC-Vasas) 07:04,30 … 16. Megyeri Krisztián Bendegúz 07:32,90 (MEC-Vasas).
Serdülő II.
1. Kup Barnabás Botond (Csepel) 06:16,70 … 6. Ördög Áron (MEC-Vasas) 06:52,70.
Tanuló III.
1. Barta L. Szilárd (Csepel) 05:34,00 … 8. Bosnyák Csanád (Vasas SC) 06:09,40.
Tanuló IV.
1. Sasvári Balázs (VVSI) 05:01,60 … 28. Bodnár Donát (Vasas SC) 06:10,80 … 41. Varga András (Vasas SC) 07:15,20.
Nők.
Serdülő I.
1. Kéri Nóra Lili (Szeged) 07:37,90 2. Markó Lilla (MEC-Vasas) 07:44,30 … 11. Molnár Titanilla (MEC-Vasas) 08:09,30 12. Vesztergombi Anna (MEC-Vasas) 08:12,30 … 21. Varga Fanni (MEC-Vasas) 09:32,90.
Tanuló III.
1. Orosz-Fejér Dóra (BEE) 06:10,90 2. Hrubos Fanni (Vasas SC) 06:14,40 3. Zalánfi Eszter (Vasas SC) 06:17.10 … 6. Szőllős Luca (Vasas SC) 06:32,80 … 10. Badacsonyi Patrícia (Vasas SC) 06:48,10.
 
Induló kép: UFM Aréna Mosonmagyaróvár
 
Forrás: Gy. Szabó Csilla, vasassc.hu
 
 

Közösségi média