Gerei és Daróczi nemzetközi vizekre evez

2023-07-26

Szinte egyszerre vág neki a nagyvilágnak két evezősünk, Daróczi Dávid és Gerei Tamás. Előbbi már a hétvégén rajthoz áll Amsterdamban a Coupe de la Jeunesse regattáján, utóbbi pedig Kína, a FISU Nyári Egyetemi Világjátékok felé veszi az irányt

Gerei és Daróczi nemzetközi vizekre evez
A két héttel ezelőtti országos bajnokságon Gerei Tamás (képünkön) először evezett hét percen belüli időt skiffben, ami a lehető legjobb előjel volt a hamarosan kezdődő Universiadé előtt. S bár Szegeden még ez a teljesítmény is kevés volt a döntőbe kerüléshez, Csengtuban egy hasonló produkció biztosan jó kezdésnek számítana. A felkészülés utolsó szakasza ugyanis mestere, Ambrus Gábor szerint is jól sikerült.
 
„Úgy gondolom, hogy az ob-n mutatott teljesítménye jelzi a leginkább, hogy felkészülten, jó állapotban vág neki az Universiadénak – tudtuk meg Ambrus Gábortól, aki itthonról követi majd tanítványa szereplését. – A tervezett munkát elvégeztük, az utolsó edzések is jól sikerültek, úgyhogy nyugodt lélekkel engedem el a hosszú útra. Még akkor is, ha váratlan dolgok bármikor közbejöhetnek, különösen ilyen messze. A mezőnyt nem ismerjük, lehetetlen jóslatokba bocsátkozni, de egy A döntő szerintem mindenképpen benne van GT-ben.”
 
 
Ambrus Gábor (jobbról) tanítványa aranyérmének örül az idei Budapest-bajnokságot követően
 
Gerei Tamást nemcsak az ellenfelek ismeretének hiánya akadályozta meg az esélylatolgatásokban, hanem az eddigi tapasztalatai is. Még ha tudná is kik indulnak majd az oldalán, az ő formájukról aligha lehetne különösebb ismerete.
 
„Számomra az a fontos, hogy kihozzam magamból a maximumot, s majd a célban eldől, hogy ez ott, és abban a pillanatban éppen mire lesz elég – beszélt lehetőségeiről gen megfontoltan Gerei Tamás, aki a tervek szerint szombaton délelőtt eddz utoljára, vasárnap pedig már utazik is Kínába. – Úgy érzem, jól felkészültem, minden rendben zajlott az utóbbi időben. Az ob-t követően két napot pihentem, majd könnyebb, hosszútávú edzéseink voltak. A múlt héten inkább az intenzitásra helyeztük a hangsúlyt. Sikerült együtt gyakorolni a perorban indulókkal, ami kicsit változatosabbá tette a napi rutinunkat. Nagy élmény lesz az Universiadé, abban már most biztos vagyok, és nagyon izgatottan várom az indulást. S bár nem szeretek jósolgatni, általánosságban minden nemzetközi versenyen az A döntő a célunk. A többit pedig majd meglátjuk.”
 
Amit viszont már most biztosan tudunk, a kínai szervezők tökéletes körülményeket, jól szervezett versenyeket ígérnek. Az evezős pályán is párás, meleg idő várható, amelyhez az utóbbi napokban a Ráckevei-Soroksári Duna-ágon is hozzá lehetett szokni.
 
 
Daróczi Dávid (balról) és Tevesz László csütörtökön indul Amsterdamba
 
Evezős szakosztályunk legígéretesebb fiatal versenyzője, Daróczi Dávid éppen ellenkező irányba utazik csütörtökön edzőjével, Tevesz Lászlóval, s a hétvégén a rangos Fiatalok Kupáján képviseli a magyar színeket Amsterdamban. Ez a különleges regatta a nemzetközi versenyzéssel még csak ismerkedő, ám hazájukban már eredményesen szereplő ifjak számára kínál tapasztalatszerzési lehetőséget. Dávid a májusi korosztályos válogatón elért dobogós helyezésével harcolta ki az indulás jogát.
 
„A tavalyi ORV-s részvételhez képest ez egy jelentős lépcsőfokot jelent Dávid karrierjében, első éves ifiként ezért nem is az eredmény lesz számunkra a legfontosabb – osztotta meg honlapunkkal tanítványával kapcsolatos gondolatait Tevesz László. – Ráadásul a lebonyolítás módja is a tapasztalatszerzést segíti, hiszen szombaton és vasárnap egyaránt lesz előfutam és döntő, az első nap hibáiból akár tanulni is lehet. Jópár évvel ezelőtt, amikor Gerei Tamás még itt indult az ifi nyolcassal, ez meg is történt. Az első napon igen jó versenyzéssel lettek harmadikok a britek, valamint az olaszok mögött. Utóbbiaktól néhány ezreddel maradtak csak le. A második napra viszont már új taktikával mentek ki, és sikerült megverni őket, s ezzel a második helyen végezni. Ilyen szempontból tehát biztosan jó, hogy ott leszek Dáviddal, hiszen az előfutamok után máskor is alaposan átbeszéljük a vízen történteket. Most erre duplán lesz lehetőségünk. Bár az az igazság, hogy a tavalyi ORV-n már bizonyította, egyedül is jól feltalálja magát. Szakmai szempontból azonban kétségtelenül előny, hogy azonnali visszajelzésre lesz lehetőségem.”
 
A MEC-Vasas szakembere szerint, Daróczi az utolsó edzéseken nagyon biztató formát mutatott, s reméli, hogy Amsterdamban is kihozza magából a maximumot. Az ob után, Gereihez hasonlóan, ő is pihent egy kicsit, majd a hosszabb távokat követően az ideális pályatempót, valamint a rajtot gyakorolták alaposabban. Tevesz László úgy gondolja, hogy mind fizikálisan, mind pedig technikailag sikerült elérniük arra a szintre, amelyet az idei évre elterveztek. Ennek egyértelmű következménye az is, hogy Dávid eddigi karrierje legjobb stílusú evezéseit produkálta az utóbbi napokban, hetekben. Ennek ellenére nagy elvárásokat nem támasztanak a tizenhét esztendős sportolóval szemben, a Coup de la Jeunesse csak egy állomás a felnőtt karrier felé vezető úton. Bár fejlődése szempontjából kétségtelenül az egyik legjelentősebb.
 
 
Forrás: Gy. Szabó Csilla, vasassc.hu
 

Közösségi média