Nagyot hajrázott Gerei Csengduban

2023-08-07

Folyamatosan javuló időeredménnyel B döntős második, összesítésben tehát nyolcadik helyen végzett Gerei Tamás az Egyetemi Világjátékok egypárevezőseinek mezőnyében.

Nagyot hajrázott Gerei Csengduban
Az Universiadé hajrájában, vagyis augusztus 4. és 6. között került sor az evezősök versengésére Csengduban, az egyetemisták legrangosabb sporteseményén. A magyar delegáció tagja volt Gerei Tamás is, a MEC-Vasas sportolója, aki a nyár folyamán szorgalmasan készült mesterével Ambrus Gáborral, idei legjelentősebb világversenyére. Szám szerinti elvárásokat ugyan egyikük sem fogalmazott meg, ám abban egyetértettek, hogy egy A döntős szereplés kiemelkedően jó eredmény lenne.
 
Pénteken délelőtt, a selejtezőkkel indult Gerei számára a küzdelem. Futamában 7:34.19-es idővel végzett a negyedik helyen, így nem került az egyenesen a középdöntőbe jutó legjobb hat hajó közé. Ennek azonban nem is lett volna különösebb jelentősége, ha éppen úgy szervezik a futamokat, mint általában az evezős világversenyeken. Az ezt követő két reményfutamban ugyanis újabb hat versenyző vívhatta ki a folytatás lehetőségét, így GT is, aki majd három másodpercet vert rá a cseh Nosekre, amikor 7:21.39-cel elsőként ért a célba futamában.
 
Ekkor kezdődtek a nehézségek, hiszen ezt követően kevesebb mint két órája maradt a középdöntőre való felkészülésre, amelyben a negyedik helyen végezve éppen lecsúszott az A döntőről. De ez történt valamennyi reményfutamos versenyzővel, ami egyértelmű bizonyítja, a pihenten rajthoz álló, aznap első futamukat evezők egyértelmű előnybe kerültek a duplázókkal szemben.
 
„Nem igazán értem, mi volt ebben a logika, hiszen általában egy futamot megyünk naponta, ha mindenképpen kettőt kell, akkor azok között legalább fél napnyi szünetet hagynak – tette fel a kérdést a MEC-Vasas szakembere, Ambrus Gábor, aki nem titkolta, igazságtalannak érzi ezt a lebonyolítási formát. – Az eredmények is ezt igazolják, hiszen a reményfutamból jövők közül senki sem kvalifikálta magát a legjobbak fináléjába, hiszen fáradtak voltak. A másnapi B döntőben ugyanakkor a cseh fiú és Tamás egyaránt jobb időt ment az A döntős mezőny második felénél, jóllehet őket a végén még tolószél is segítette. Ennek ellenére egy összesített nyolcadik helyezés szerintem jó eredmény, annak fényében pedig különösen, hogy milyen apróságokon múlt egy ennél is jobb helyezés. Ráadásul az idővel is elégedett vagyok, hiszen enyhe ellenszélben ez kifejezetten jónak számít.”

A vasárnapi B döntő mindezek után meglehetősen izgalmasan alakult Gerei és cseh Daniel Nosek számára, bár ezúttal utóbbinak jött ki jobban a lépés. Gerei meglehetősen rosszul kezdett, több hajónyi hátrányt szedett össze a, az utolsó ötszáz méteren azonban ő volt a mezőny leggyorsabbja. Ha csak fél perccel előbb kezd hajrázni, vagy van még ötven méter, szinte biztosan behozza az első helyezettet.
 
„Sajnos nem először fordul elő, hogy a futam elején visszafogott utazósebességgel halad, mert gyűjti az erejét a végére. Ez a hazai mezőnyben nem rossz taktika, ám a nemzetközi versenyeken erre már nincs idő. Végig keményen kell nyomni, az utolsó métereken pedig szinte beleszakadni. A cseh srác ezúttal negyvenhatos csapásszámmal hajrázott, ennek ellenére folyamatosan közeledett hozzá GT, így saját bevallása szerint is komolyan aggódott a győzelme miatt. Számunkra ez ismét egy nagy tanulság, de azt tudomásul kell venni, hogy a nemzetközi versenyzést, nem lehet hazai pályán gyakorolni. Tamásnak meg kell tanulnia, pontosan mikor és hol kell robbantania ahhoz, hogy biztosan övé legyen a győzelem” – foglalta össze az Egyetemi Világjátékok tanulságát Ambrus Gábor.
 
Nyári Egyetemi Világjátékok. Csengdu (Kína)
Evezés. Férfi egypár:
Selejtezők. 2. futam: 1. Nasiri (azerbajdzsáni) 7:12.51; 2. Stankunas (litván) 7:19.50; 3. Romanowski (német) 7:24.10; 4. Gerei Tamás 7:34.19.
Reményfutam. 2. futam: 1. Gerei 7:21.39.
Elődöntő: 1. futam: 1. Nasiri (azerbajdzsáni) 7:14.60; 2. Litka (lengyel) 7:15.58; 3. Schenck (holland) 7:17.30; 4. Gerei 7:20.21.
B döntő: 1. Nosek (cseh) 7:10.14; 2.Gerei Tamás 7:10.93; 3. Romanowski (német) 7:15.46.
 
Fotók: Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség, illetve Magyar Evezős Szövetség

Forrás:  Gy. Szabó Csilla, vasassc.hu

 

 

Közösségi média