Hosszútávú vizes szezonzárás

2023-11-02

A Csepel Evezős Klubban megrendezett hosszútávú szezonzárón elsősorban erőnléti állapotukat tesztelhették a hazai evezősök, ugyanakkor a válogatott keretek feltöltésére is szolgált.

Hosszútávú vizes szezonzárás
A MEC-Vasas színeiben négyen, Gerei Tamás, Daróczi Dávid, Piuk Márk és Molnár Dániel szálltak vízre, míg a legfiatalabbak, vagyis a 14 éven aluliak között induló Bartelme Gábor, Egri Tádé, Siróki Szabolcs, Láng Gusztáv Levente (kormányos: Mihályfi Tamara) négyes a Vasas SC versenyzőjeként bizonyíthatott.
 
Gerei Tamás a férfi kormányos nélküli kettősök mezőnyében indult a csepeli Koncsik Dominikkal. A hat kilométeres távot 23:39,07 alatt tették meg, s ezzel az 5. helyen végeztek. Az alig másfél hónapja együtt evező duó számára ez ugyan korántsem volt a legjobb eredmény, ám az összeszokás ezen fázisában ez senkinek sem okozott nagy meglepetést. Még akkor sem, ha Gereivel emiatt csupán tartalékként számol a szövetségi kapitány a válogatottak ezen a héten zajló, őszi edzőtáborában.
 
„Dominik négy évvel fiatalabb Tominál, szeptember második felében ültek csak össze, ezért nem is vártam tőlük csodát – értékelte tanítványa szereplését Ambrus Gábor, a MEC-Vasas szakembere. – A szövetség részéről jött az ötlet a közös munkára, mi pedig nyitottak voltunk rá. De bármilyen ügyesek is, azért az problémát jelentett, hogy váltott evezős hajóban kell versenyezniük, jóllehet Tomi évek óta párevezősként bizonyított. A mi sportágunkban ez a legérzékenyebb egység, itt jönnek ki leggyorsabban a sportolók közötti különbségek. Ha egy páros nem érzi meg azonnal az összhangot, akkor nagyon sokat kell dolgozni ennek kialakításáért. Velünk most ez utóbbi történt, és ez a hosszútávú verseny eredményén is meglátszott. A fiúk ennek ellenére lelkesen és optimistán, a további kemény munkát felvállalva szálltak ki a hajóból, úgyhogy megyünk tovább. Mindannyian érezzük a duójukban rejlő lehetőséget, miközben tisztában vagyunk az előttünk álló nehézségekkel is. A tavaszi válogatóra kell teljesen összeállniuk, amin a győzelem lesz a cél. Azt azonban még nem tudjuk, hogy az addig rendelkezésünkre álló közel félév elegendő lesz-e a szükséges összhang kialakítására. Sokat kell addig még evezniük, az őszi szünetet most maximálisan ki is használjuk, naponta kétszer gyakorolnak.”
 
Az ifjúságiak mezőnyében induló Daróczi Dávid 25:06,32-vel végzett a második helyen, s ezzel a korosztályos válogatottbeli tagságához sem férhetett kétség, hiszen az első hat szkiff kapta meg ezt a lehetőséget. S bár nem élete legjobb pályáját mente, mestere Tevesz László szerint, most az volt a legfontosabb, hogy zavartalanul készülhessen tovább a legjobbakkal a jövő évi nemzetközi regattákra.
 
 
Daróczi Dávid (balról) az ifjúsági válogatott őszi táborában készül a héten, ahogy mestere, Tevesz László is a legjobb magyar fiatalokkal kamatoztatja tudását, miközben a Vasas SC utánpótlását is irányítja
 
„Ezzel a közepesen jó pályával hozta a kötelezőt, az elvárásoknak tehát magabiztosan megfelelt – tudtuk meg Tevesz Lászlótól, aki mostantól maga is aktívan részt vesz az ifjúsági válogatottak őszi felkészítésében, a korosztályos kapitány ugyanis egy tíz fiatal fiúból álló csoport mellett számít a segítségére a csapatépítés és az edzések levezetése terén. – Annak viszont nagyon örültem, hogy technikailag összeállt Dávid mozgása, az utóbbi időben ugyanis viszonylag sokat erősödött, ami átmenetileg kedvezőtlenül befolyásolta a kordinációját, és a stílusát. A versenyen azonban nem volt semmi gond, ami mindenképpen biztató a jövőre nézve. A mögöttünk álló szezon nagyon jól sikerült a számára szkiffben, idén azonban egy korosztályos válogatott csapathajóban is ki kéne próbálnia magát. Jó lenne látni, mire képes egy ilyen egységben.”
 
Az ifjúsági mezőnyben állt rajthoz két másik fiatal evezősünk is. Piuk Márk, aki 27:01,43-mal végzett a 14., Molnár Dániel pedig 28:30,05-tel a 33. helyen. Előbbi számára ez volt az utolsó ifjúsági verseny, jövőre már a felnőttek között folytatja. Tevesz László szerint a tavaszi hosszútávú felmérőhöz képest ő látványos fejlődést produkált, erőben és állóképességben egyaránt a jobbak között van, a technikáját kell csak folyamatosan csiszolniuk. De utóbbi terén is nagy lépéseket tettek előre, mestere még nem is látta olyan szépen evezni, mint most. Molnár Dániel esete éppen fordított, hiszen nagyon biztos technikai alapokkal és állóképességgel rendelkezik, erőben azonban még elmarad társaitól. A fejlődés ennek ellenére nála is egyértelmű és szemmel látható, még akkor is, ha a hosszútávú felmérőn számára igen előnytelenül jött ki a lépés, a vissza úton kapott erős ellenszél miatt hátrább végzett a vártnál.
 
Tevesz László sajnálattal beszélt Peák Bencéről, aki betegség miatt nem indulhatott a felmérőn, jóllehet az utóbbi időszakban nagyon jó teljesítményt nyújtott az edzéseken. Ha rajthoz állhatott volna, erejének köszönhetően talán éppen befért volna a válogatott keretbe, mozgását így most klubkeretek között finomítják tovább.
 
Önmagukhoz képest jól teljesítettek és tisztességesen helytálltak a tanuló kormányos négyes tagjai is, akik 19:55,07-es idővel tették meg a számukra meghatározott négy kilométert, s ezzel a 8. helyen végeztek. Tevesz László szerint teljesítményükön egyértelműen meglátszott, hogy idén ősszel komolyan beleálltak a munkába, s ennek köszönhetően végezhettek a középmezőnyben is.
 
Nyitó fotó: Csepel Evezős Klub/AdrenalinFoto
 
Forrás: Gy. Szabó Csilla, vasassc.hu
 
 

Közösségi média