"Az evezés olyan érzés, mint a repülés"

2021-10-16

A hagyományos őszi hosszútávú versennyel zárult szombaton az idei evezős szezon. A MEC-Vasas versenyzői is több számban rajthoz állnak, köztük a klubunkhoz tavaly igazolt Kálmán Dávid. Vele beszélgettünk a gyors és sikeres beilleszkedésről

A még bőven utánpótláskorú, 19 esztendős fiatal már az idén is szép felnőtt sikerek részese lehetett egyesületünk színeiben, hiszen a kormányos négyes tagjaként bronzérmet, a nyolcassal pedig aranyérmet nyert az ob-n. A Gerei Tamással nagy reményekkel várt kétpárban ugyan előbbi betegsége miatt nem tudtak elindulni, a Budapest-bajnokságon viszont fölényesen utasították maguk mögé a fővárosi mezőnyt.
 
„Hatalmas motivációt jelent a számomra, hogy kevesebb mint egy év alatt, ilyen nagyszerű eredmények részese lehettem – idézi fel a nyári sikereket Kálmán Dávid, aki Csongrádról érkezett a fővárosba, elsősorban azért, hogy megkezdhesse gépészmérnöki tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetemen. De kedvenc sportágától sem szeretett volna elszakadni, ezért egyesületet keresett magának. Először az FTC és a Csepel került szóba, mivel az ottani szakemberek közül néhányat már ismert a korosztályos válogatottból, végül mégis a MEC-Vasasra esett a választása. – Olyan klubban szerettem volna folytatni, ahol elegendő időt tudnak rám fordítani az edzők, s ezáltal nem törik meg a fejlődésem. Szülővárosomban ugyanis nagy hagyományai vannak ugyan a vizes sportoknak, de technikailag nem kaptam olyan jó alapokat, mint a legtöbb vetélytársam. Erőből ugyan sokáig megoldottam a dolgokat, ám egy idő után már csak egyhelyben topogtam. Nem tudom pontosan megmondani, hogy mi rejlik bennem, ám ami van, azt maximálisan ki szeretném hozni magamból. Pontosan egy év telt el az érkezésem óta, és szakmai szempontból a várakozásaim szerint alakultak a dolgok. Sokkal tudatosabb és hatékonyabb lettem, megértettem mit, miért csinálok, miközben hihetetlenül sokat fejlődtem technikailag. Ez pedig a MEC-Vasas edzői gárdájának köszönhető.”
 
És persze a társaknak is, akik barátságosan fogadták az akkor még csak 18 esztendős sportolót. Sőt, a számára új helyzetekben kifejezetten segítőkészek voltak, mint például az egyoldalas evezésben. Utóbbiban ugyanis Dávidnak nem volt túl nagy gyakorlata, így több társa is kiment vele a vízre, s külön foglalkozott vele. Igazi családias környezet fogadta tehát a Kis-Duna soroksári oldalán. Ám így is el kellett telnie néhány hónapnak, mire valóban otthonosan kezdte érezni magát.
 
„Tomival az ob sajnos nem jött össze, néhány hete pedig megpróbáltuk a kétevezőst. Egyrészt ő is jobban szereti az oarevezést, és az én technikai hibáim miatt talán számomra is ez lenne a hatékonyabb egység. A hosszútávú válogatón a hétvégén meglátjuk mire leszünk képesek versenyhelyzetben. A hat kilométeres távon ő kifejezetten jól megy, borzasztó erős, ezért bizony össze kell majd kapnom magam, ha tartani akarom vele a lépést. Éppen ezért más számban nem is indulok, így is biztosan ki fogom égetni magamat. Most még nem bírnám el kétszer ezt a terhelést” – latolgatta a szombati hosszútávú verseny esélyeit Kálmán Dávid, aki egy egyszerű véletlennek köszönheti, hogy az evezés és a kajak-kenu közül végül az előbbi mellett döntött 9 éves korában. Mivel mindenképpen sportolni szeretett volna, s Csongrádon ez egyet jelentett a vizes választással, minden azon múlt, hogy a kajakosok éppen valahol messzebb versenyeztek, amikor ő a vízitelepen jelentkezett. Az evezősök viszont örömmel fogadták. A döntését pedig azóta sem bánta meg. Az említett versenyen végül az első helyről éppencsak lemaradva, 1 másodperces különbséggel második lett az egység.
 
„A mi lett volna, ha …  kezdetű kérdéseknek szerintem nincs sok értelmük. Az evezés egy fantasztikus sport. Amikor a hajó siklik a vízen, az olyan érzés, mint a repülés. A célom, hogy fejlődjek, és válogatott legyek. A többit majd eldönti az idő” – fogalmaz optimistán Kálmán Dávid.
 
Őszi hosszútávú 2021 MEC-Vasas eredmények:
FF 1x 1. hely: Gerei Tamás
FF 1x 3. hely: Molnár András
FF 1x 7. hely: Kovács Péter
FF 2- 2. hely: Kálmán Dávid, Gerei Tamás
FF 2- 3. hely: Belina Gábor, Németh Zsolt
FF ks 1x 5. hely: Czeglédi Péter
 
Forrás: Gy. Szabó Csilla, vasas.hu

Közösségi média