Harcban a korosztályos ob-helyekért

2024-05-24

Fiatal evezőseink közül többen is hibátlan teljesítményt nyújtottak a korosztályos ob-ra selejtező MTK, illetve Csepel Kupán. A fiúk esetében újabb ígéretes csapathajók körvonalazódnak.

Harcban a korosztályos ob-helyekért
Május elején rendezték meg az MTK Kupát, amely a népes tanuló, vagyis U14-es, vagy annál fiatalabb korosztályok evezősei számára egyben a szegedi országos bajnokságra kvalifikáló sorozat első állomása is volt. A másodikat a hétvégi Csepel Kupa jelentette, a harmadik pedig a Budapest-bajnokság lesz. A három versenyből mindenki a két legjobb eredményét őrzi meg, így azok, akik eddig százszázalékos teljesítényt nyújtottak, vagyis a maximális 14 pontot (2x7pont) gyűjtötték össze, lélekben már készülhetnek is az ob-ra.
 
A Vasas leányversenyzői közül ez Berky Dórának, valamint Kántor Borbálának sikerült, de a 12 pontos Zalánfi Eszter indulása is szinte biztosra mondható. Utóbbi számára a további javítási lehetőség miatt lesz fontos a Budapest-bajnokság.
 
„Az ob-n nagy jelentősége lesz annak, ki melyik előfutamba kerül, hiszen onnan csak ketten jutnak tovább – avatta be honlapunkat a selejtezés részleteibe Nagy Attila, a MEC-Vasas szakembere. – A sorrend, amely alapján a futamokat összeállítják, a selejtezők során szerzett pontok révén alakul ki, ezért fontos számunkra, hogy mindenki a lehető legtöbbet gyűjtse, s ezzel a lista élén végezzen. Így az egyforma erősségű blokkokban már nem érhet meglepetés bennünket. Berki és Kántor két elsősége megnyugtató volt a számomra, ahogy Zalánfi egy győzelme és egy második helye is. Utóbbi ennek ellenére a Budapest-bajnokságon még megkísérli a maximális pontszám megszerzését. Hrubos Fanni sajnos beteg lett a hétvégére, így nem indulhatott, Szőllős Luca pedig ötödikként ért célba. Egy jó teljesítménnyel azonban még mindketten megszerezhetik az országos bajnokságon való indulás jogát a harmadik, s egyben utolsó kvalifikációs versenyen.

Berky Dóra nyakába kétszer akaszthattak eddig aranyérmet, így százszázalékos teljesítménnyel várja a folytatást
 
 
Hrubos hétvégi betegsége miatt Nagy Attila a Csepel Kupán kénytelen volt változtatni a csapathajók összeállításán, így Zalánfi mellé ezúttal Szőllős ült be. A közös edzés nélkül induló új páros azonban nagyon kellemes meglepetést okozott, győzelemmel mutatkozott be. Biztató volt a Badacsonyi Patrícia, Falkay Mira kétpár negyedik helyezése is, hiszen ők így egyet javítottak az MTK Kupához képest. A serdülők között induló Molnár Titanilla futamában a 3. helyen végzett, a B döntőben pedig második lett. Őt kiváló csapatembernek tartja Nagy Attila, így a négypárban biztosan számít majd rá.
 
„A csapathajók összeállítását folyamatosan próbálgatjuk, nincsenek bérelt helyek, a pillanatnyi forma, a hozzáállás és a mutatott fejlődési görbe alapján alakulnak ki az egységek – tudtuk meg Nagy Attilától. – Mivel a toborzás terén egy percet sem pihenünk, ismét vannak újak, akik lelkesen vágnak bele az evezésbe, ezért tudunk rugalmasak lenni a válogatás során.”
 
 
Az első két kvalifikációs versenyen Kántor Borbála is maximális pontot  gyűjtött
 
 
A fiú utánpótlás-vonalat irányító szakemberünk, Tevesz László szerint a MEC-Vasas számára fontosak a csapathajós hagyományok és a 2013-ban indított nyolcas építő program folyamatosan zajlik, annak ellenére, hogy a három évvel ezelőtt még bajnoki címet ünneplő férfi királykategóriás egység ma már nem az ob-elsőségért küzd, jóllehet az MTK Kupán azért begyűjtött egy aranyat.
 
„A bajnokcsapat nagy részét elszólította az élet, így kisebb lendülettel, kevesebb edzéssel, több fiatallal a soraikban készülnek, miközben már a távolabbi utánpótlás is formálódik mögöttük – beszélt a szakosztály szakmai törekvéseiről Tevesz László. – Számunkra a csapatépítés élvez elsőbbséget, a legfiatalabbak esetében azonban még nem az eredmények a mérvadóak. Tizennégy év alatt az a célunk, hogy versenyzőink megszeressék a sportágat, a folytatásban ugyanis erre az elkötelezettségre lehet majd alapozni a sikerekhez szükséges kemény munkát. Siróki Szabolcs például az utóbbi időben nagyon lelkiismeretesen edz, nem véletlen tehát, hogy két győzelemmel már ő is ott van az ob-indulók között. Nagyon örültem annak, hogy Ivánka Zétény Zoltánnal dublóban kétszer is bronzérmet nyertek, ahogy Bosnyák Csanád elsőségének is. Rajtuk kívül még Juhász Máté és Nagy Zsigmond szerzett pontot.”
 
Tevesz László azonban nem tagadja, hogy az elmúlt hetek utánpótlás-versenyeinek eredményei közül a serdülő nyolcas hétvégi győzelme áll szívéhez legközelebb, hiszen egy nagyon ígéretes gárdának tartja az egységet. Annak ellenére, hogy zömében még kezdők alkotják, így nagyon sok munka vár még rájuk. Sokat kell még edzeniük, különösen az állóképesség és a technika terén kell fejlődniük, ahhoz, hogy a MEC-Vasas hagyományosan sikeres csapathajóinak méltó folytatói lehessenek. Ugyanez elmondható az ifik alkotta nyolcasról is, amely szintén a jövőt képviseli, hiszen a tavalyi egységből maradt rutinos tagok mellé serdülőkorúak ültek idén a hajóba. Az MTK kupán aranyat, a FEC Kupán pedig ezüstött nyertek.
 
A MEC-Vasasnál hangsúlyos csapatépítés jegyében rendezi meg a klub minden év májusában, a mára már hagyományossá vált MEC Sprintet. Így volt ez idén is.
 
„A két versenyhétvége közötti szombaton lebonyolított MEC Sprinten kizárólag nyolcasok indultak. A négyszáz méteres futamokra tíz nagyhajós nevezés érkezett, aminek nagyon örültünk. A csapatokat szabadon lehetett összeállítani, nemre és korra való tekintet nélkül. A miénkben például a tizenhárom éves mellett ötven feletti csapattag is ült. A közösségépítésen van ilyenkor a hangsúly, miközben ápoljuk a már említett nyolcas hagyományainkat is” – tett hozzá Tevesz László a MEC Sprintet értékelve.
 

Forrás: Gy. Szabó Csilla, vasassc.hu

 

 

Közösségi média