Összefogás GT olimpiai álmáért

2021-12-02

Egy emberként fogott össze a MEC-Vasas tagsága fiatal evezőse, Gerei Tamás érdekében. A párizsi olimpiai keret tagja számára hajóra gyűjtenek, hogy valóra válthassa ötkarikás álmait.

Összefogás GT olimpiai álmáért
Gerei Tamás, a MEC-Vasas 24 éves sportolója is bekerült azon 22 férfi és női evezős közé, akik részt vehetnek a 2024-es, párizsi olimpiai kvalifikációt célzó válogatott szakmai programban. A sportág hazai történetében még nem volt példa arra, hogy ilyen nagy számban vállalják magyar versenyzők az ezzel járó feladatokat, ám Pétervári-Molnár Bendegúz tokiói 10. helyezése minden evezős számára különlegesen inspiráló volt. Ez alól pedig Gerei Tamás, és a MEC-Vasas vezetősége sem kivétel.
 
Az ötkarikás felkészülés minden érdekelttől maximális elkötelezettséget és a szokásostól eltérő áldozatokat követel. Különösen igaz ez a MEC-Vasasra, amely nem tartozik a hazai nagyobb evezős szakosztályok közé, s ezért a programba való belépés nemcsak a kiválasztott sportolót, de az egyesület vezetését is új kihívások elé állítja. S bár a szakmai háttér ehhez a különleges munkához is adott, hiszen Gerei Tamás a klub saját nevelésű sportolója, jelenleg ráadásul dedikált edzővel készülhet, ám az anyagiak terén új megoldások után kell néznie az egyesületnek.
 
„Tamáshoz hasonló szintű, tehát olimpiai aspiráns versenyzőnk eddig nem volt, ezért az ötkarikás felkészülés által megkívánt többletköltségek előteremtése sem lesz egyszerű a számunkra – árnyalta az örömteli hírt Németh Zsolt, a MEC-Vasas elnöke. – De ő a mi neveltünk, szeretnénk egységesen mögé állni és támogatni ezen a nehéz, ám igen fontos úton. Ezért most gyűjtést kezdeményezünk annak érdekében, hogy olyan modern versenyhajót vásárolhassunk neki, amely megfelelő a rá váró nagy feladatokhoz. Tagságunk szinte egy emberként mondott igent az ötletre, nagyon büszkék Tomira, és azt szeretnék, ha valóra tudná váltani az álmait és ott lehetne Párizsban. Bízunk benne, hogy hosszabb távon is igazi összefogás alakul ki mögötte, amely nem csak a hajó megvásárlásáról fog szólni, de a francia fővárosba vezető igen költséges és nehéz út folyamatos, éveken keresztül történő közös finanszírozásáról is.”
 
A korosztályos válogatott színeiben már számos nemzetközi regattán bizonyító Gerei edzője, Ambrus Gábor szerint Párizs minden téren vízválasztó lehet versenyzője számára, hiszen egy esetleges részvétel, illetve tisztes helytállás, hosszútávon is meghatározhatja evezős karrierjét.
 
„A következő olimpia mind szakmailag, mind pedig az időzítését tekintve reális cél, hiszen kevesebb mint három év van már csak hátra addig – latolgatja tanítványa esélyeit Ambrus Gábor. – Éppen ezért most teljes gőzzel vágunk neki a felkészülésnek, miközben azt sem titkolom, hogy néhány pillanatig elgondolkoztunk azon, be merjünk-e vállalni egy ekkora kihívást. Itt elsősorban az anyagi háttér előteremtésére gondolok, amit kis klubként, önerőből, szinte elképzelhetetlen megoldani, ám sportolóként végül nem mondhattunk nemet. Szeretnénk, ha Tomi kiteljesedhetne a karrierjében, hiszen tehetsége alapján ott van a helye a válogatottban, s ha elvégzi a szükséges munkát, akkor a párizsi rajtvonalon is. Természetesen nemcsak rajtunk múlik, hogy sikerül-e odáig eljuttatni, ám azt garantáljuk, hogy a mi részünket százszázalékosan hozzá tesszük. Mivel igazi csapatember, úgy gondolom, hogy dublóban, négyesben vagy négypárban lenne a legnagyobb esélye a kijutásra, illetve egy jó szereplésre. Reméljük, hogy be tud kerülni egy jó csapathajóba.”
 
A fiatal evezősnek ehhez a válogatók során, egyénileg, egypárevezősben kell elsősorban bizonyítania, amihez viszont elengedhetetlen egy komolyabb szintű versenyhajó. A MEC-Vasas szakembere szerint a Gerei által használt régi klubhajó már túlságosan „puha”, így ezzel ő nem tud olyan gyors lenni, mint a korszerűbbel rajthoz álló hazai ellenfelei. Ráadásul az ő stílusához éppen az új „merev” szerkezetű sporteszköz való, s erre az idei országos bajnokság is jó példa volt, amelyen kölcsönkapott egyet. A cserének köszönhetően Gerei szinte megtáltosodott Szegeden és repült alatta a hajó.
 
Egy ilyen cserét általában jelentős idő megszokni, az ob-n mégis sokkal jobban mentem a kölcsönbe kapottal, mint bármikor korábban az én régi hajómmal – idézi fel a szegedi eseményeket Gerei Tamás, aki betegsége miatt végül a döntőben nem tudta éremre váltani a különleges lehetőséget, az elődöntőben azonban maga mögé utasította valamennyi riválisát. – De nemcsak én éreztem az óriási különbséget, kívülről is szemmel látható volt. Nagyon jó lenne, ha kaphatnék egy új hajót, hiszen számomra most tényleg csak az olimpia számít. A felnőtt mezőnyben ez egy igen fontos lépés lenne, amely karrierem későbbi sorsát is meghatározná. Rajthoz állni Párizsban, egy gyönyörű álom, amelynek megvalósításáért sem az időt, sem az energiát nem sajnálom. A válogatókon egypáevezősben kell majd megmutatnom, hogy méltó vagyok arra, hogy bekerüljek egy jó csapatba. Leginkább kétpárevezősben tudom magam elképzelni, de egy négypárban is sikeres lehetek, amennyiben a szükséges pluszmunkát mindannyian beletesszük. Ezen azonban most még nem töröm a fejemet, amelyik egységben lehetőséghez jutok, abban próbálom majd kihozni a maximumot.”
 
Az elhatározás mellé már csak egy ötkarikás szintű hajó hiányzik, amelynek megvásárlásához a MEC-Vasas köszönettel fogad minden segítséget ezen az oldalon.
 
Forrás: Gy. Szabó Csilla, vasas.hu
 

Közösségi média