Daróczi nemzetközi kihívásokra készül

2023-05-12

Harmadik helyen végzett a MEC-Vasas lassan tizenhét esztendős evezőse, Daróczi Dávid, az első hazai válogatóverseny ifjúsági mezőnyében. Reméljük, Amsterdamban is eredményesen képviseli majd klubunk, és Magyarország színeit július végén.

Daróczi nemzetközi kihívásokra készül

 

Daróczi Dávid már serdülő korában is biztatóan szerepelt a MEC-Vasas korosztályos hajóiban, az április végén Szegeden megrendezett I. válogató- és tájékoztatóversenyen pedig ismét meggyőző teljesítményt nyújtott. Miután a fiú ifjúsági egypárevezősök mezőnyében megnyerte saját előfutamát, az elődöntőből második helyen jutott a fináléba, ahol a szegedi Kunstár, és a győri Csizmadia mögött állhatott fel a dobogó harmadik fokára. Ez az eredmény pedig egyben azt is jelenti, hogy Dávid részt vehet július 28. és 30. közötti Fiatalok Kupáján Amsterdamban, amely a nemzetközi versenyzéssel még csak ismerkedő, hazájukban már ígéretesen szereplő ifjak számára kínál tapasztalatszerzési lehetőséget.
 
„Ez egy igen rangos, hagyományos regatta, ráadásul nagyon hasznos is, hiszen azok, akik még nem elég érettek egy Európa- vagy világbajnokságra, azok itt tehetnek szert némi nemzetközi rutinra – beszélt a Coupe de la Jeunesse jelentőségéről Tevesz László. –  Dávid nagyon tehetséges, jó adottságú versenyző, mind alkatilag, mind pedig mentálisan. Különösen jól érzi a hajót, a hozzá hasonlókból lesznek később a kiemelkedő szkiffesek. Szerencsére fejben is erős, elhivatott fiú, aki rendesen és lelkiismeretesen dolgozik az edzéseken. A versenyeken a csapat teljesítményéhez is sokat tud hozzátenni, s most már egyre sűrűbben ültetjük a felnőttek közé is, hiszen ez szolgálja leginkább a fejlődését. Ugyanakkor ifiben is egy jó gárda veszi körül, ügyes fiúkkal, akik egymást is húzzák, segítik a gyakorlásokon, valamint a versenyeken. Ennek köszönhetően utánpótlás szinten is egyre jobb a nyolcasunk. Visszatérve Dávidra, szépen haladunk előre, a növekedésben lévő teste nagyon jól reagál a terhelésre. Az izomerő terén azonban még sok tennivalónk akad, éppen ezért a táplálkozására is nagyon odafigyelünk. Szerencsére júniusban még csak tizenhét éves lesz, úgyhogy semmivel sem vagyunk elkésve.”
 

Daróczi Dávid (jobbról a második) a nyolcas teljesítményéhez is sokat tud hozzátenni

 
 
Az amsterdami utazással kapcsolatban egyetlen apró probléma van, Dávidnak nagy szüksége lenne arra, hogy klubedzője is elkísérje az útra. A fiatal evezős nemzetközi tapasztalatszerzése során különösen fontos, hogy mestere minden apró rezdülését testközelből követhesse, s az adott pillanatban hasznos tanácsokkal lássa el. Eddig azonban nemcsak Tevesz László, de még a fiatal sportoló utazásának sincs meg a teljes fedezete a szakosztály költségvetésében. Ezért a MEC-Vasas vezetése úgy döntött, támogatók révén, gyűjtéssel próbálja előteremteni az útiköltséget. S mivel korábban már Gerei Tamás hajóvásárlása kapcsán is megmutatta igazi erejét az evezős közösség, bíznak abban, hogy ezúttal is sikerrel járnak.
 
„Egyetlen külföldi regattán indultam korábban, a tavalyi ORV-n, amelyen bronzérmet szereztem a fiú egypárevezősök mezőnyében – tudtuk meg Daróczi Dávidtól, aki a lengyelországi bemutatkozását megelőzően, közel egy éve, magabiztosan nyerte a Csepel Kupát a serdülők között. – Az nagyon tetszett, jól ment az evezés, a nemzetközi mezőnyt azonban ennek ellenére sem ismerem, úgyhogy jósolni sem tudok az amsterdami versennyel kapcsolatban. Nem tudom mit várhatok magamtól és az ellenfelektől. Az biztos, hogy minden megteszek a lehető legjobb szereplésésrt, jóllehet pillanatnyilag még nem állt össze kellőképpen az evezésem, és technikailag, a vízfogásommal sem vagyok elégedett. A legtöbbet azonban az izomzat terén kellene fejlődnöm, jó pár kilót kéne valahogy magamra pakolni. Sajnos ez megy a legnehezebben, de bízom az edzőim szaktudásában, s követem az utasításaikat.”
 
Az adományozáshoz kattints ide!

 

Forrás: Gy. Szabó Csilla, vasassc.hu

 

Közösségi média